Nakon što ste nabavili sirovu kavu u brewshop.hr i odabrali željenu razinu prženja kave vrijeme je da odaberete i svoju metodu prženja kave. Prženje kave kod kuće je u biti vrlo jednostavno a većinu potrebnih ‘alata’ već zasigurno imate.
Osnovne metode kućnog prženja kave su:
- prženje u pećnici
- prženja u tavi
- prženje u aparatu za kokice (da, dobro ste pročitali)
- prženje u specijaliziranom uređaju za prženje kave
Osim metode prženja od pribora je još potrebno:
- vaga
- metalno sito za cijeđenje tjestenine ili sličnog
- dodatna inox posuda (za salatu npr. ili slično)
- kuhača
- posude za spremanje pržene kave
Prženje u pećnici
- ukupno trajanje prženja 8-15 minuta ovisno o pećnici koju imate, vrsti kave koja se prži i razini prženja koju želite postići
- zagrijati pećnicu na 220 – 240 C (ovisi koristi li se opcija donji/gornji grijač ili ventilator s vrućim zrakom)
- dok se pećnica zagrijava na pleh za pečenje staviti masni papir
- na masni papir rasporediti cca 200 – 250 g sirove kave na način da su sva zrna u jednom sloju tj. da nisu jedna na drugima
- nakon što se pećnica ugrije staviti pleh s kavom u pećnicu na srednje vodilice
- vizualno pratiti promjenu boje zrna kave i slušati čuje li se tzv. first crack. Kod većine pećnica first crack odnosno prvo pucketanje kave počinje 4-6 min nakon što se stavi kava u pećnicu. U tom trenutku kava je svijetlije pržena i nakon što se čuje prvo pucketanje potrebno je dobro slušati i gledati kako biste mogli pratiti je li first crack gotov i je li počeo second crack odnosno drugo pucketanje kave koje je zvučno slabije nego prvo pucketanje. Na početku second crack razine prvo se čuje tek nekoliko pucketanja i u toj fazi (10 -20 sekundi od početka second crack faze) kava se može izvaditi van i bit će srednje pržena te ju je potrebno čim prije ohladiti. Najbolji način je prebaciti zrna u inox sito / cjedilo i vrtiti sito u ruci pa prebacivati iz sita u drugu inox posudu i tako par puta i onda rasporediti zrna na drugi pleh da se do kraja ohlade. Za što lakše odvajanje ljuske nakon prženja najbolje je staviti kuhinjsku rukavicu na ruku i blago stiskati friško pečena zrna kave u posudi, prebaciti nakon toga sve u sito i prosijati ljusku.
- preporučamo da se kava barem 2 puta promiješa u fazi prženja kako bi se postigla što bolja uravnoteženost izgleda prženih zrna a za što ujednačeniji izgled prženosti zrna se mogu promiješati i svake dvije minute. Kod češćeg miješanja zrna može se malo produžiti period prženja radi češćeg otvaranja vrata pećnice.
- prednost prženja u pećnici je da se može odjednom pržiti više kave dok su nedostaci to što je teško postići uravnoteženost kod prženja tj. nisu sva zrna jednako pržena i nešto je duže vrijeme prženja.
Prženje u tavi
Ova metoda je također prilično praktična jer svi imamo doma neku tavu a za prženje kave je preporuka da se ne koristi tava koja ima neprianjajući premaz.
- vrijeme prženja 7-10 min ali to ovisi i o vrsti kave koja se prži, samoj tavi te jačini grijačeg elementa
- zagrijati tavu na srednje jakoj vatri i staviti u tavu dovoljno zrna da prekrije dno ali da se zrna nepreklapaju. Ovisno o veličini tave to može biti od 50 g na više.
- nakon što se kava stavi u tavu potrebno je konstantno miješati kavu kako bi se postigla što bolja ujednačenost prženih zrna.
- first crack faza može se postići 4-5 minuta nakon početka prženja dok second crack dolazi nakon 6-8 minuta.
- nakon što ste postigli željeni nivo prženja kave potrebno je kavu ohladiti kao što je opisano kod prženja u pećnici.
- prednosti prženja u tavi su jednostavnost i dostupnost dok su nedostaci neujednačenost prženih zrna te dim kojeg može biti
Prženje kave u aparatu za kokice
Izuzev specijaliziranog uređaja za prženje kave kod kuće, metoda prženja u aparatu za kokice je najjednostavnija, najpraktičnija i daje najbolje rezultate kod kućnog prženja kave. Barem su naši pokušaji kod kuće rezultirali tim zaključkom. Proučavajući strane izvore informacije, posebno američke, mogu se naći informacije da aparat za kokice ne bi smio imati ventilator za vrući zrak na dnu nego sa strane ako se žele postići što bolji rezultati i produžiti vijek trajanja takvog uređaja koji je ipak namijenjen prvenstveno za pečenje kokica.
Kako mi ne volimo robovati unaprijed zadanim mitovima s raznih foruma jer volimo ekperimentirati i sami se u nešto uvjeriti, tako smo odlučili koristiti aparat za kokice koji smo imali doma. Taj aparat ima ventilator za vrući zrak naravno na dnu, star je toliko da su se izlizala slova na njemu i jačine je 950 W (amerikanci preporučuju aparate jače od 1000 W ali kod njih ionako mora biti sve jače, veće itd. :). S tim aparatom smo u 8 mjeseci ispržili cca 10 kg kave i eto, još uvijek radi.
- vrijeme prženja 3-6 minuta
- izvagati 50-70 g kave (50 g će se lakše zavrtiti nego 70g)
- upaliti aparat i pustiti ga da se zagrije cca 30 sekundi
- usipavati polako zrna kave i kad su sva zrna u aparatu kuhačom malo miješati kavu u početnoj fazi dok se zrna ne počnu sama rotirati od vrućeg zraka. Rotacija će biti sve bolja kako će se zrna isušivati.
- First crack faza dolazi već nakon 2-3 minute a nakon 4-5 minuta nastupa već second crack faza odnosno srednja razina prženja. Dakle ova metoda je prilično brza i najbolja je što se tiče vizualnog i audio nadzora procesa prženja jer možete prilično dobro procijeniti u kojoj ste fazi prženja.
- nakon prekida prženja ohladiti zrna kako je to opisano kod prženja u pećnici
- prednosti ove metode su: jednostavnost, aparati nisu skupi, mogućnost samostalne rotacije zrna što utječe na uravnoteženost razine prženja zrna dok smo kao jedinu manu primjetili to što se u jednom prženju može ispržiti malo kave, cca 50-70 g
- preporuke iz iskustva:
- iako se zrna počnu sama rotirati od vrućeg zraka, za što ujednačeniji izgled prženih zrna poželjno je povremeno promiješati zrna
- s ciljem produženja vijeka trajanja aparata za kokice preporuka je kod uzastopnih prženja napraviti pauzu od 10 min cca kako bi se apart malo ohladio
- ako se aparat koristi u kuhinji najbolje je da se postavi blizu sudopera ili neke veće posude i prekrije se sa inox sitom kako bi ljuske iz kave padale direktno u sudoper/ posudu pa se kasnije lakše to očisti nego da lete svuda okolo
- ako se želite riješiti tog skupljanja ljuskica u kuhinji najbolje je pržiti kavu na otvorenom (dvorište, balkon)
- ne koristiti plastični poklopac koji dolazi s aparatom jer će se s vremenom rastopiti, umjesto toga je bolje prekriti gornji dio aparata sa inox sitom i ostaviti malo slobodno prostora da ljuske mogu padati u sudoper/posudu
- nikada ne ostavljati aparat bez nadzora za vrijeme prženja
Prženje u specijaliziranom uređaju za prženje kave
Trenutno ne vidimo razlog zašto bismo investirali u ovakve uređaje koji su prilično skupi kad nas veseli pržiti kavu jednostavnim i dostupnim metodama za što smo nagrađeni odličnom kvalitetom finalno pržene kave 🙂
Prednosti ovakvih uređaja:
- lakša kontrola nad cijelim procesom
- prženje više kave odjednom
- savršena uravnoteženost izgleda prženih zrna
Nedostatak: cijena
Nakon što ispržite svoju kavu koristeći jednu od opisanih metoda, prženu kavu je potrebno pospremiti na način da se posuda ne poklopi skroz čvrsto kako bi co2 mogao neometano izlaziti iz kave. Nakon 12-24 sati kava se može samljeti i početi spravljati na načine kako tko voli. Idućih 7 dana kava će razvijati dodatne arome i miris friško pržene i mljevene kave će vas potpuno oduševiti. Osobno kavu nakon odležavanja čuvamo u valjkastim kutijama za kavu s poklopcem koji se može dobro zabrtviti.
Na kraju bismo još dodali da kava može izgubiti do 20% težine nakon prženja. Znači od 100 g sirove kave dobit će se oko 80-82 g pržene kave.