Razine prženja kave

Nakon što nabavite svoju sirovu zelenu kavu u BREWSHOP.HR potrebno ju je pržiti na jednoj od razina prženja kako biste mogli uživati u svojoj omiljenoj šalici friške kave. Prženje kave može se podijeliti generalno na tri razine od koje svaka opet ima svoje podrazine.

Osnovna podjela kod prženja kave bila bi:

 • svijetlo pržena
 • srednje pržena
 • tamno pržena

U nastavku možete pročitati osnovne detalje o svakoj razini/podrazini prženja.

Svijetlo pržena kava

 • Prva razina u procesu prženja kave je zapravo faza sušenja kave. Odvija se nedugo nakon početka prženja pri temperaturi od cca 160 C. Zrna kave počinju mijenjati boju iz zelene u žučkastu te se još ne čuje pucketanje kave a može se osjetiti miris sijena (zanimljivo, kao i kod nekih vrsta hmelja). Kava pržena u ovoj fazi nije još spremna za mljevenje i spravljanje.
 • Slijedeća faza u procesu je prva faza nakon koje se kava u biti može i piti. Ta razina je Cinnamon roast. Ova razina dolazi na samom početku prvog pucketanja kave, tzv. first crack pri temperaturi od cca 190-200 C. First crack je zvuk pucketanja kave do kojeg dolazi zato što vlaga iz kave isparava i vrlo je sličan zvuku prženja kokica. Kava će sada početi stvarno mirisati i izgledati kao kava međutim najčešće se kava u ovoj fazi prženja ne koristi za spravljanje i uživanje u njoj.
 • Nakon Cinnamon roast razine slijedi razina New England roast koja se odvija pri temperaturi od cca 205 C. Kava u ovoj fazi ima tzv. grain like okus te ima jaču dozu kiselosti. Odlika ove razine je da odražava karakteristike samog porijekla kave koja se prži jer neće jednake arome imati npr. centralno američke kave i afričke kave.
 • Završna razina svijetlog prženja kave je American Roast koja se odvija na temperaturi od cca 205-207 C.  Kava je u ovoj fazi srednje smeđe boje, blago prigušene kiselosti te donosi solidan prikaz karakteristika podrijetla kave koja se prži.

Srednje pržena kava

 • Slijedeće razine su City roast / City + roast koje se odvijaju pri temperaturama od 207-210 C, možda i koji stupanj više te se u kontekstu pucketanja kave ove faze odvijaju negdje od sredine do samog kraja tzv. first crack ili prvog pucketanja kave koje je zvučno jače nego kada kava počne pucketati drugi put. Ove razine su najbolje za uspoređivanje kava različitog porijekla. Ako se spravlja kava pržena do ove razine ona je itekako pitka te ima blagu aromu prženja.
 • Nakon prethodnih faza slijede faze Full City / Full City + roast koje se odvijaju pri temperaturama iznad 210 C pa do 220 C ili koji stupanj više. Ove razine prženja imaju raspon neposredno prije samog početka drugog pucketanja, tzv. second crack, do nekoliko pucketanja nakon što već počne second crack. Zvuk tog drugog pucketanja kave je slabiji nego kod first crack i zrna pucketaju u bržim intervalima. Zrna neće biti skroz prekrivena uljem nego mogu imati tu i tamo ulja u tragovima. Full city je ono što se najčešće naziva “srednje” prženje dok Full city + već ulazi malo u tamno prženje kave. Ove razine dovode do uravnotežene mješavine okusa između pojedinačnog podrijetla kave i okusa procesa prženja. Ova faza prženja je preporučljiva za većinu kava jer daje najbolje od oba svijeta, srednjeg i tamnog prženja.

Tamno pržena kava

 • U fazi tamnog prženja kave prvo se dolazi do razine Vienna roast koja se odvija pri temperaturama od cca 221-227 C te se radi otprilike o sredini drugog pucketnaja, tzv. second crack. Na većini zrna bit će jasan sjaj ulja a također će biti i više dima od prženja. Ovo razina prženja je također izvrsna ako se želi smanjiti kiselost kave.
 • Iduća faza je French roast na temperaturama od 227-235 C. Dolazi do završetka drugog pucketanja kave te su zrna prekrivena uljem. Uz sve više dima zrna će poprimiti više sivo crnu nego smeđu boju. U ovoj fazi kava neće pokazivati gotovo nikakve karakteristike porijekla, tj. kava bilo kojeg porijekla koja se prži na ovoj razini imat će gotovo identičan okus.
 • Završna faza prženja je Italian roast na temperaturama iznad 235 C. Ne želite pržiti kavu do ove razine jer kava je gotovo pa spaljena i sve će biti puno dima.