SIROVA KAVA

Brazil Santos

Speciality kava iz Brazila

Santos je u Brazilu sinonim za visokokvalitetnu kavu te sam naziv dolazi od luke Santos koje je jedna od najvećih brazilskih luka za izvoz kave. Brazil proizvodi više od trećine svjetske proizvodnje kave različitih razina kvalitete, kako robuste tako i arabica vrste kave.

Ova speciality kava dolazi u standardu kvalitete NY2/3, 17/18 prema Green Coffee Association of New York. 2/3 odnosi se na količinu nedostataka dopuštenih u kontrolnoj seriji, najviše devet sekundarnih nedostataka (najviše 9 vidljivih defekata zrna u uzorku od 300 g) te nema primarnih nedostataka. 17/18 odnosi se na veličinu zrna te spada u veća zrna. Veća veličina zrna kave općenito je povezana s višom kvalitetom kave.

Vrsta kave: Arabica

Nadmorska visina: 600 – 1200 m

Način proizvodnje: dry/natural

Profil kave: prepoznatljiva Arabica iz Brazila, mekanog profila i ujednačena uz arome orašastih plodova te čokoladne i blago slatke note. Tijelo je srednje razine uz nižu razinu kiselosti. Odličan izbor za tursku kavu i espresso srednje jačine a zbog svoje ujednačenosti profila okusa odličan je izbor i za bazu bilo koje mješavine više vrsta kave koje želite isprobati.

Preporučeni profil prženja: city/city+

Colombia Supremo

Speciality kava iz Kolumbije

Kolumbija je drugi najveći proizvođač kave na svijetu te najveći proizvođač vrste Arabica proizvedene tehnikom ‘washed’. Kolumbija je također jedinstvena po tome što u svako doba godine neki dio zemlje proizvodi kavu zahvaljujući svojoj veličini i raznolikosti terena i mikroklime.

Nacionalna kolumbijska zadruga Federación Nacional de Cafeteros de Colombia nakon svake berbe određuje koja zrna kave dobiju ocjenu kvalitete Supremo a koja Excelso. Oba zrna, Supremo i Excelso, mogu biti ubrana s istog drveta te se kasnije razvrstavaju po kvaliteti prema velični zrna. Supremo zrna imaju najveću veličnu, 17/18.  

Vrsta kave: Arabica (Caturra, Typica, Bourbon)

Nadmorska visina: 1200 – 2000 m

Način proizvodnje: washed

Profil kave: uravnotežen, ugodan i čist okus s notama voća, čokolade i karamele, srednjeg tijela uz blažu kiselost

Preporučeni profil prženja: city+/full city

Guatemala SHB EP Huehuetenango

Speciality kava iz Gvatemale

Huehuetenango je jedna od tri regije u Gvatemali koje nisu vulkanskog podrijetla, ujedno i najviša i najsušnija u uzgoju što je čini jednom od najboljih za proizvodnju kave.

Strujanja vrućeg zraka izviru iz ravnica Tehuantepec u Oaxaci u Meksiku i ovdje se miješaju sa hladnim zrakom koji se spušta s planina Cuchumatanes, stvarajući mikroklimu zaštićenu od mraza i dopuštajući uzgoj kave do 2000 metara.

Oznaka kvalitete SHB (Strictly Hard Bean) navodi da je kava uzgajana na nadmorskoj visini iznad 1350 metara. Ovaj izraz je također sinonim za SHG/Strictly High Grown, klasifikacija koja je viša od oznake kvalitete HB. Dodatna oznaka kvalitete EP (European Preparation) znači da je zelena kava sortirana ručno kako bi se uklonila sva neispravna zrna i strani materijal.

Vrsta kave: Arabica (Typica, Bourbon, Caturra and Catuai)

Nadmorska visina: iznad 1350 m

Način proizvodnje: washed

Profil kave: aroma ove kave ima dozu slatkoće uz kompleksne okuse narandže, mliječne čokolade i javora. Tijelo je sirupasto uz kiselost koja ima citrusne note.

Preporučeni profil prženja: city/city+

Organic Ethiopia Sidamo Shenteweyna

Speciality kava iz Etiopije

Regija Sidamo u južnoj Etiopiji odlikuje se kao jedna od tri etiopske regije koje proizvode kavu, svaka sa svojim zaštitnim znakom. Uz regije Harrar i Yirgacheffe, Sidamo ima oznaku podrijetla za kavu uzgojenu u toj regiji. Regija Sidamo dobila je ime po autohtonoj etničkoj skupini, Sidama, koja regiju naziva svojim domom.

Sidamo kave odlikuju se s tri oznake: ocjena, zemljopisna oznaka i naznaka procesa proizvodnje. Ova organic speciality kava ima oznaku kvalitete Grade 2 te dolazi s farme Shenteweyna. U etiopskom sustavu ocjenjivanja ocjena 2 odnosi se na kvalitetu kave iz šalice kao i na fizičku kvalitetu zrna. Ocjena 2 dopušta između četiri i 13 potpunih nedostataka u uzorku od 300 g.

Vrsta kave: Arabica (Herloom, Mikicho, Setami)

Nadmorska visina: 1900 – 2217 m

Način proizvodnje: washed

Profil kave: Ethiopia Sidamo Grade 2 je klasik među kavama te je posebno popularna u mješavinama više vrsta kave. Ima visoku razinu slatkoće, sočno tijelo uz okuse crnog čaja i crvenih trešanja, kao i cvjetne note.

Preporučeni profil prženja: full city/full city+

India Robusta Kaapi Royale

Speciality kava iz Indije

Indijska Robusta Kaapi Royale je jedna od najboljih indijskih speciality kava te ima oznaku kvalitete Grade A što znači da nema primarnih nedostataka uz veličinu zrna 18.

Zahvaljujući svom čistom profilu i punoći tijela omiljena je diljem svijeta za mješavine espressa. Gotovo da može zamijeniti neke brazilske Arabice u smislu profila šalice kave dok istodobno dodaje puno više tijela i karaktera u mješavini. Također pomaže u stvaranju prekrasne kreme na vašem espressu.

Vrsta kave: Robusta

Nadmorska visina: 700 – 1200 m

Način proizvodnje: washed

Profil kave: ima punoću tijela uz prevladavajući profil mješavine začina i čokolade, bez gorkih okusa koje biste očekivali u Robusti.

Preporučeni profil prženja: full city+/vienna