YAKKA – pržena kava

Provodeći puno vremena u istraživanju i čitanju o kavama, uz neizbježno uživanje u ovim opojnim kapima, te dijeleći svoje iskustvo sa istomišljenicima, dobivali smo sve više upita i zahtjeva za kupnju pržene kave.

Odlučili smo da i drugima, koji nemaju sami volje i vremena pržiti kavu, pružimo zadovoljstvo ispijanja vrhunske speciality kave i uživanja u prekrasnim notama raznih aroma, te smo u suradnji s vrhunskim hrvatskim baristom prionuli prženju ovih zelenih zrna onako kako i sami volim.


Potrudili smo se zadržati maksimalno arome uz specifične note svake kave. Želja nam je da vas gutljaj naše YAKKA kave odvede u davnu prošlost i da na trenutak postanete dio legende o dolasku kave na svaki od kontinenata gdje se uzgaja.
Klikni na svaku od kava i saznaj legendu o njenom uzgoju!

Istraži legende o kavi!


YAKKA – India Robusta Kaapi Royale pržena kava

“U indijskom kontekstu uzgoj kave započeo je s indijskim muslimanskim svecem, Babom Budanom, koji je, dok se vraćao s hodočašća u Meku, prokrijumčario sedam zrna kave sakrivši ih u bradu. Posadio ih je na Chandra Giri (“Giri” znači brdo) u okrugu Chikkamagaluru. Kako je broj sedam sveti broj u islamskoj vjeri, svečev čin nošenja sedam zrna kave smatrao se vjerskim činom.”

YAKKA – Guatemala SHB EP Huehuetenango pržena kava

“Izvještaji govore da je uzgoj kave u Guatemali započeo još sredinom 18.stoljeća, kada su isusovci donijeli biljke kave da ukrase svoje samostane u gradu Antigui.

 YAKKA – Organic Ethiopia Sidamo Shenteweyna pržena kava

“Naširoko se tvrdilo da najranija legenda o podrijetlu kave spominje etiopskog pastira po imenu Khaldi. Prema toj legendi, Khaldi je bio na ispaši sa svojim kozama i dopuštao im da pasu sve što nađu. Svake noći spavao je blizu njih i sve je bilo mirno do kasnog doba jedne noći, kad je očekivao da će koze već spavati, ali ih je zatekao budne i na nogama. I više od toga – bile su veoma živahne, skakutale i meketale. Khaldi je bio zbunjen. Pomislio je da su možda opsjednute. Ali uskoro je shvatio da su jele zrna s obližnjih grmova. Ta zrna bila su zrna kave. A kad ih je i sam pojeo, i na njega su jednako djelovala – preplavile su ga nova snaga i mentalna oštrina. Otkrio je zrno kave.”

YAKKA – Colombia Supremo pržena kava

“Kava je prvi put stigla u Columbiju prije oko 300 godina, a donijeli su je jezuiti. Priča se da je proizvodnja kave u Columbiji doživjela svoj prvi procvat kada je isusovački svećenik zahtijevao od svojih župljana da pokaju sjeme kave nakon ispovijedi.”

YAKKA – Brazil Santos pržena kava

“Kava nije porijeklom iz Amerike i morala se saditi u zemlji. Prema legendi, Portugalci su tražili dio tržišta kave, ali nisu mogli nabaviti sjeme iz granične Francuske Gvajane zbog nespremnosti guvernera da izvozi sjeme. Palheta je poslan u Francusku Gvajanu u diplomatsku misiju da riješi granični spor. Na povratku kući, uspio je prokrijumčariti sjeme u Brazil zavodeći guvernerovu ženu koja mu je potajno dala buket sa sjemenkama.”